Ekonomi

Bağcılar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden fast food işletmelerinin denetimi

Bağcılar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, fast food tarzı işletmelerde yemek pişirirken sıklıkla kullanılan kızartma yağları üzerinde kontroller gerçekleştirdi.

Bağcılar Meydanı’nda gerçekleştirilen denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Ekipler işyerlerinde gerekli izinleri kontrol ederek kızartma yağlarını inceledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaca, İstanbul’un 39 ilçesinde 728 aktif denetim görevlisi tarafından kontrol gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen yıl yaklaşık 28 bin kontrol gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın talimatıyla 10 gün içerisinde fast food zincirleri ve toplu tüketim yerlerindeki yağlara ilişkin kontrolleri yapacaklarını belirten Karaca, şöyle devam etti:

“Kızartma yağları belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Değiştirilmeyen yağların yapısı bozulur. Ortaya çıkan kimyasallar insan sağlığına da ciddi zararlar verebilir. Bu noktada eşik değerimiz polar elementte 25 derece, polar elementte ise 180 derecedir. Rastgele bir işletmede bunun üzerinde fiyat bulduğumuzda 29 bin 500 TL idari para cezası uyguluyoruz. Geçen yıl 68 numune aldık, 22’si negatif. İdari işlem yapıldığını söylüyoruz. vatandaşlar, ‘En iyi denetçi tüketicinin kendisidir.’ “Kontrollerimizi 7/24 gerçekleştiriyoruz. Özellikle beslenme okuryazarlığına dikkat etmeleri gerekiyor. Etiketlere bakmaları lazım. Son kullanma tarihlerini, tüketim tarihlerini, bakanlığımızın izniyle üretilip üretilmediğini mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor.”

Karaca, evlerde fazla kızartma yağı kullanılmaması ve atık yağların doğrudan lavabolara dökülmemesi konusunda uyarıda bulundu. Bu durumun çevre kirliliğine yol açtığını vurgulayan Karaca, bu yağların atık merkezlerine teslim edilmesini istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu