Bakan Çavuşoğlu: “15 bin 725 civarında konteynerin Türkiye’ye gelmesi için planlama yaptık”
Bakan Çavuşoğlu: “15 bin 725 civarında konteynerin Türkiye’ye gelmesi için planlama yaptık”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu;
“90 ülkeden 11 bin 500’e yakın arama kurtarma ekibi geldi”
“Bölgede 20 sahra hastanesi faaliyet gösteriyor”
AFAD’a birçok ülkeden yaklaşık 40 milyon dolar geldi ve Kızılay hesapları açıldı. Japonya ilk sırada.
Adıyaman’da incelemelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 ili etkileyen deprem felaketinde Türkiye’nin dünyada afete yardım eden ilk ülke olması nedeniyle herkesin Türkiye’nin yardımına koştuğunu söyledi. Çavuşoğlu, “90 ülkeden 11 bin 500’e yakın arama kurtarma ekibi geldi” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen yüzyılın felaketinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesindeki konteyner kenti ziyaret etti. 1.400 kişilik konteyner kentte incelemelerin ardından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, “Depremle ilgili faaliyetlerin uyumlaştırılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz yurt dışından yardımlar geliyor, ziyaretler var. Tıpkı yardımlar gibi Türkiye’ye maddi yardımda bulunmak için konteynır gibi girişimler var, bunları koordine ederken biz de bölgeye özverili bakanlarımıza, valilerimize, belediye başkanlarımıza, AFAD’a, Kızılay’a her fırsatta destek olmaya geliyoruz. Bugün Gaziantep’e indikten sonra Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine gittik.Bütün çalışmalarının koordinatör valiliğimizin kontrolünde sırayla yapıldığını gördük.Aynı şekilde Kahramanmaraş Merkezde çadır kentleri gezdik.Çadır kentleri gezdik. Kırgızistan ve Kazakistan’da kuruldu.Kardeşlerimiz hala orada.Bir yandan da Türkoğlu’nda İngilizlerin ilçe sağlık müdürlüğümüzle birlikte kurdukları sahra hastanesini ziyaret ettik ve o Hastanemizde görevli arkadaşlar. İngiltere’den gelen uzmanlara ve askeri doktorlara da teşekkür ettik. Sonra Pazarcık’a gittik. Artık Adıyaman Gölbaşı’ndayız. Geçenlerde Gaziantep’ten yola çıkan bazı köy ve beldelerimizi tekrar ziyaret ettik. Besni’ye de öyle gittik. Çalışmaları Adıyaman merkezde gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız da birinci tipini tamamladı. İkinci tip başladı. Cumhurbaşkanımız yarın deprem bölgeleri ziyaretlerine devam edecek. Vatandaşımızın yanındayız, dertlerini dinliyoruz. Eksiklikler varsa bunları gidermek için arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Nitekim gittiğimiz yerlerde çadır kentlerin yanı sıra konteyner kentlerin de kurulduğunu görüyoruz” dedi.
İlk etapta 1400 kişi olacak.
Bakan Çavuşoğlu, Gölbaşı’nda 1500 konteynerin kurulacağı merkezde belli bir düzende yaşam alanı oluşturulduğunu belirterek, konteyner kentlerde sadece konteyner değil ağaçlandırma çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, “Sosyal donatı alanları da planlandı. Mescit, çocuk oyun parkı, eğitim alanı çok şükür okullarımızda çok büyük bir hasar yok. Bazı okullarda hasar var ama genel hatlarıyla söylüyoruz. Sosyal donatı alanları, sosyal Esenler Belediye Başkanı Tevfik Bey, teşekkür etmek istiyorum, farklı illerden koordinatör valilerimiz burada, bu konteyner kentlerde, çadır kentlerde aşevlerinin kurulduğunu ve çalıştığını görüyoruz, özellikle çocuklarımız için psikososyal alanlar oluşturuluyor. Sahra hastanelerimiz vatandaşlarımıza yerinde hizmet veriyor.Kısa bir süre önce Pazarcık ilçesinde bazı çocuklarımızı kontrol ettikten sonra ek tetkikler için hastaneye gittiler.İlk müdahaleleri burada yapılıyor.Görüyoruz ki tüm ihtiyaçları karşılanmış durumda. sosyal marketler Gıda dışında giyim ve diğer ihtiyaçlardan bahsediyoruz Esenler Belediyemizin kurduğu sosyal market gerçekten örnek teşkil ediyor. Vatandaşlarımız ne istiyor? burada bulabilirler. Gölbaşı’nda ilk etapta kırsal kesimdeki 1400 konteynerlik talebi karşılıyoruz. Ek talepleri de karşılayacağız. Vatandaşlarımızı çadır kentlerden konteyner kentlere taşıyoruz. Cumhurbaşkanımız ‘Bizim milletimize sözümüz var’ dedi. Bir yıl içinde de kalıcı konutlar yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” dediler. Ancak o yıl içinde kalıcı konutlar yapılana kadar vatandaşlarımızın yaşadığı yerlerde bu kuralları geliştirmek bizim görevimiz. Çadır kentlerden konteyner kentlere.”
“Bölgede 20 sahra hastanesi faaliyet gösteriyor”
Uluslararası yardımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Öte yandan vatandaşlarımız tabii ki burası bir tarım bölgesi, deprem bölgesinin geneline baktığımızda durum bu. Tarım alanlarındaki tahribat devam ediyor. Tespit edilecek.Aynı şekilde telef olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız var.Onlar tespit ediliyor.Vatandaşlarımız bir kez daha bu anlamda yardımlar,yem katkıları yapılıyor.Toprakta kimlik tespiti yapılıyor.Yapıların tespiti de yapılıyor. tüm bölgelerde hummalı bir şekilde.Vatandaşlarımızın itirazı halinde kayıt altına alınıp yeniden inceleniyor.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, gönüllülerimize ve mimarlarımıza teşekkür ediyoruz.Gerektiği yerlerde hızla yapılıyor. yapılır” dedi.
90 ülkeden yaklaşık 11.500 arama kurtarma ekibi geldi
Yurt dışından gelen desteklerle ilgili detaylı bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, “Yurt dışından gelen temeli uyumlaştırıyoruz. Bunu sahada da yapmak üzere büyükelçilerimizi ve diplomatlarımızı deprem bölgesindeki illerimize de görevlendirdik. Adana’da iki havalimanı, dört arkadaşımızı ve iki büyükelçimizi başka şehirlere görevlendirdik, onlar sahadalar, diğer kurumlardan arkadaşlarımızla koordineli çalışıyorlar, 90 ülkeden 11.500’e yakın arama kurtarma ekibi gelmişti. dedi 4 ülke bu sabah ayrıldı.Gürcistan ve Özbekistan arama kurtarma çalışmalarını tamamladıktan sonra geri döndüler.Can Azerbaycan ve Filipinliler yaklaşık 700 kişidir.Bazı yerlerde vatandaşlarımızdan ihbarlar var.Şu anda vatandaşlarımızın ulaşamadığımız yakınları var. Antakya’da görev yapan Büyükelçimiz İhtilal Öztürk dahil ulaşamadığımız kişiler var.Arama kurtarma ekiplerimiz bölgede ama yurt dışından iki grup var. şu anda bölgedeler. 27 ülkeden 30 sahra hastanesi geldi. Bazıları bu arama kurtarma gruplarıyla birlikte ekip olarak geldi. Şu anda 10 tanesi geri döndü, ancak 20 tanesi aktif. Fransızların sahra hastanesi olduğunu görüyoruz. Yurt dışından gelen konteynerlerle birlikte kırsalda da çadır talebi devam ediyor. Çadır ihtiyacını karşılamak için yurt dışından çadır getirtmeye çalışıyoruz. Kargo uçaklarının düzenlenmesiyle 125 binden fazla çadır geldi. 42 bin civarında çadırın Türkiye’ye taşınması için planlamalar yapıldı. Konteynerler için yurt dışından bulabildiğimiz konteynerleri getiriyoruz. Katar’dan 10 bin civarında konteyner gelecek. Gemilerle yelken açmaya başladı. Gemiler Süveyş Kanalı’na ulaştı. Birkaç gün içinde gemiler İskenderun limanına varacak. 15 bin 725 civarında konteynerin Türkiye’ye gelmesi için planlama yaptık” dedi.
“NATO’dan 4 bin kişiye yaşam alanı desteği”
NATO’nun ilk etapta 4 bin kişilik yaşam merkezi projesini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi NATO’nun ilk etapta 4 bin kişilik yaşam merkezi projesi var, bildiğiniz gibi tüm uluslararası kuruluşlar Türkiye’de üslenmiş durumda. İskenderun’a sahne malzemeleri geldi.Antakya’da 2.400 kişilik, İskenderun’da 1.600 kişilik merkez kurulacak.Bu anlamda NATO’nun ek malzemeleri yarın ve Salı günü İtalya’dan hareket edecek.Üstelik dün NATO gönderdi. bir saniye 4 bin kişi başka bir yaşam alanı kurabileceklerini söylediler ve sessiz kaldılar rastgele bir üyeden itiraz gelmese bile 4 bin kişilik ikinci bir yaşam alanı için arkadaşlarımızla istişare edeceğiz onu da sunduk. Cumhurbaşkanımıza.Bakanlarımızla istişare ettikten sonra ihtiyaç duyulan yerlerde bunlar kurulacak.Dünyadan mali yardım teklifleri de var.Ülkelerin resmi taahhütleri var. . Öte yandan o ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının Türkiye’ye aktarmak istedikleri kaynakları ilgili AFAD ve Kızılay’ın hesap numaralarına yönlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de BM’nin acil yardım daveti çerçevesinde toplanacak bu miktarın üçer aylık dönemler halinde harcanacağı yerde ilgili kurumlarımızla da koordinasyon halindeyiz. Bildiğiniz gibi AB, Brüksel’de bir konferans düzenlemek istedi. BM Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile de önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulacakları raporluyoruz. Strateji ve Bütçe Başkanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve diğer kurumlarımızla birlikte uzun ve orta vadede atabileceğimiz adımlar bunlar. Vatandaşlarımızın ve o ülke vatandaşlarının talebi üzerine yurt dışındaki büyükelçiliklerimizde AFAD ve Kızılay hesapları açtık. Burada birçok ülkeden 40 milyon dolar civarında bir kaynak var. Japonya ilk sırada. Hep ‘Bizimle deprem oldu sen geldin’ diyorlar. Ayrıca İran-Irak savaşında vatandaşlarımızı Tahran’dan kurtardınız. Şimdi sıra bizde, diyorlar. Aslında neden baktığımız zaman bütün dünya yardıma koşuyor. İki sebep var. Birincisi, benzeri görülmemiş bir felaket. İkincisi, bir afetin olduğu yere ilk koşan ülke Türkiye oldu. Bu nedenle herkes zor zamanlarda Türkiye’nin yardımına koşuyor. Amacımız en kısa sürede yaraları sarmak, ihtiyaçları karşılamak ve deprem bölgelerini canlandırmak. Size tüm kalbimizle teşekkür ediyoruz. Katkıda bulunan herkese çok teşekkürler. Bu dönemde bize her türlü desteği veren arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra maddi yardımlarda bulunan ülkeler arası derneklere teşekkür ediyoruz.