Haber

Konya Temiz Enerji ve İklim Değişikliği Çalışmalarının Merkezi Oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işbirliğinde Konya’da kurulan TÜBİTAK Pak Güç, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım ve İşbirliği Protokolü için imza töreni düzenlendi. Konya Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ile.

Programa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Burada kuracağımız enstitü sadece Türkiye’nin değil; Dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getireceğimize inanıyoruz. Bu nedenle özellikle Konya’yı seçtik” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konya’mız göllerini ve suyunu tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu anlamda enstitümüzün Konya’da kurulması bu anlamda çok önemli. çok anlamlı ve değerli bir adım oldu.” dedim.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın küresel iklim değişikliği ile mücadelenin kalesi olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak biz de enstitüye çok önemli katkılar sağlıyoruz. Enstitümüz için Konya Teknoloji Sanayi Bölgesi’nde bir bina yapacağız.” dedim.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Konya’da kurulan TÜBİTAK Pak Güç, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü İşbirliği Protokolü imzalandı.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan İklim Değişikliği Lideri Orhan Solak, yeşil dönüşüm sürecinde amaçlarının Türkiye’nin iklim değişikliği çabalarını güçlendirmek ve ülkenin yeşil kalkınmasını maksimum düzeyde gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Bu süreçte elde edilecek katma değer.

TÜBİTAK LİDER: “STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZ ÇOK DEĞERLİ”

TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak özellikle 2021 yılından itibaren ana konunun yeşil dönüşüm, yeşil kalkınma ve bu amaçla bilgi üretimi ve insan kaynağı geliştirme olduğunu kaydetti. Bu doğrultuda yaklaşık bir yıldır İklim Değişikliği Başkanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile yakın etkileşim içinde olduklarını belirten Prof. bu enstitü ne üzerine çalışacak, hangi konulara öncelik verecek ve çalışma modeli ne olacak. Bunları düşündüğümüzde bugün Konya’da enstitümüzü kuruyoruz. Belediye Meclisimize teşekkür ederiz. Türkiye’nin dört bir yanında buraya katkıda bulunacak insan kaynaklarında araştırmacılarımız, hocalarımız ve öğrencilerimiz olacak. İşbirliğimizin, stratejik ortaklığımızın çok değerli olduğunu düşünüyorum.”

“KONYA KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELE KALESİDİR”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin derinden hissedildiği bu dönemde böyle bir programı gerçekleştirmeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek sözlerine başladı.

Küresel iklim değişikliğinin içinde bulunduğumuz yüzyılı tehdit eden en büyük çevresel ve sosyo-ekonomik sorunlardan biri olduğunun altını çizen Önder Altay, Türkiye’de bu küresel tehdide en çok maruz kalan ilin Konya olduğunu belirterek, “İklim değişikliğinin tetiklediği kuraklık; Göllerdeki suyun azalmasına ve yer altı sularının çekilmesine neden olması ilimizde tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemektedir. Konya’nın Türkiye’nin tahıl ambarı olduğunu düşünürsek üretimde yaşanan her sorun tüm ülkemizi doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Konya, küresel iklim değişikliği ile mücadelenin kalesidir diyebiliriz.”

Doğanın güzelliklerini korumak için iklim değişikliği ile mücadelede ön saflarda yer almamız gerektiğine dikkat çeken Önder Altay, şöyle devam etti: Bunun için çok çalışıyoruz. Biz bu mücadeleyi verirken, yaptığı çalışmalarla ülkemizin gururu olan TÜBİTAK da en büyük destekçilerimizden biridir.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNDE GÜCÜMÜZ DAHA ARTACAK”

Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayacak enstitünün kuruluş sürecinin, geçen yıl şubat ayında Konya’da düzenlenen Türkiye’nin ilk İklim Şurası ile başladığını kaydeden Önder Altay, “İklim Şurasında aldığımız kararlardan Allah razı olsun. Enstitü faaliyete geçtiğinde takip edilecektir. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda bilgi birikimi sağlayarak yenilikçi ürün ve çözümler üretecektir. İmzalayacağımız protokol ile iklim değişikliği ile mücadeledeki gücümüzün artacağına ve ülkemizin yeşil kalkınma sürecinde önemli bir adım daha atılacağına yürekten inanıyorum.”

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak TÜBİTAK Pak Güç, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Araştırmalar Enstitüsü’nün çok değerli bir paydaşı olduğunu söyleyen Önder Altay, “Enstitümüz için Konya Teknoloji Sanayi Bölgesi’nde bir bina yapacağız. TÜBİTAK ile bu konuda çalışmaya başladık. En kısa sürede projeleri tamamlayarak bu enstitünün bir an önce faaliyete geçmesini temenni ediyoruz. Böylece bu bina gerekli tüm olanaklara ve işlerin verimli bir şekilde yürütüleceği bir ortama sahip olacaktır. İmzalayacağımız protokol ile iklim değişikliği ile mücadeledeki gücümüzün çok daha artacağına ve ülkemizin yeşil kalkınma sürecinde değerli bir adım daha atılacağına yürekten inanıyorum.” dedim.

Konuşmasının sonunda Enstitünün Konya’ya kazandırılmasında emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Parlamenter Sanayi, Ticaret, İktidar, Olağan. Başta Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal, İklim Değişikliği Lideri Solak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komite Başkanı ve Lider Altay, “İnşallah birlikte yapacağımız tüm çalışmalarla; “Cumhuriyetimizin 100. yılında geniş ufuklara adım atan ülkemize ve ‘Türkiye Yüzyılı’ idealimize en büyük katkılardan birini sağlayacağız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

“ARTIK İKLİM, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARI OLMADAN HAYAT DÜŞÜNEMİYORUZ”

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, sadece Konya için değil, Türkiye ve dünya için de kıymetli bir gün yaşadıklarını belirterek, “İklim ve iklim değişikliği sorunları olmadan artık sanayiyi, üretimi, tarımı, hayatı düşünemiyoruz. . Çünkü iklim değişikliği tüm bu alanlara yayılmıştır. Aslında hepsini yatay kesen bir olgu ile karşı karşıyayız. Bunu hakikat olarak yöneten ülkelerin, insanlığı ön plana çıkaran, fırsatı hakikat olarak tesis eden, dünyayı daha yaşanır kılmak için çabalayan ve bu uğurda çabalayan medeniyetimizin ve dünyamızı güzelleştiren gelişmiş ülkelerin karşılıklı imtihanlarını hep birlikte göreceğiz. tarihsel süreçte gelişme hırsları nedeniyle yaşanmaz bir dünya. Konya’da ülkemiz ve dünya için saf enerji, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında değerli bakanlarımızın ve değerli görevlilerimizin katılımıyla ortaya koyacağımız bir anlayışı, misyonu, duruşu, duruşu son derece değerli buluyorum. ve bunu tarihi bir an olarak nitelendirmek istiyorum.” konuştu.

“DEĞİŞİMİN KONYA’DAN BAŞLAMASI DERECELENDİRME HASSASİYETİNDE DAHA ETKİLİ OLACAK”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Buradaki işi sadece bakanlıklarımız, çalışanlarımız, TÜBİTAK yapmayacak. İnsan olarak hepimiz çevreyi korumak, saf güce katkıda bulunmak ve iklim değişikliği için mücadele etmekle sorumluyuz. Bu işte paydaş olarak her birimizi sorumlu görmezsek bu işi devam ettirmemiz mümkün değil. O yüzden bu imza töreninin ve enstitünün kuruluşunun özellikle Konya’da yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Konya manevi yönden güçlü, manevi değişimin, huzurun, insanın kendi emeğinin yeri olarak bildiğimiz bir şehir. İklim değişikliği noktasında insanların duyarlılıklarını artırmak adına birebir değişimin Konya’dan başlatılmasının, insanımızın duyarlılığını ve duyarlılığını artırmaktansa hem manevi hem de maddi açıdan çok daha etkili olacağına inanıyorum. Kuruluşundan fikir aşamasına kadar her türlü emeği geçen iki bakanımıza, Sanayi Komite Başkanımıza, TÜBİTAK Başkanımıza, milletvekillerimize ve buradaki bürokratlarımıza bu vesileyle teşekkür ediyoruz.”

“BU ENSTİTÜNÜN ŞEHİRİMİZDE KURULMASI ÇOK ANLAMLI”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Asıl olan insanlığın ve insanın gelecek için yaşam kalitesini yükseltmek ve insana odaklanmaktır. İnsanların yaşam hakkının, sağlık hakkının gerçekleştirilmesi ve hukuk güvenliğinin sağlanması insanlığın karşı karşıya olduğu en değerli soru olmalıdır. Bu enstitünün ilimizde kurulmuş olmasının çok anlamlı bir yanı var. Nitekim dünyanın gündeminde, insanlığın gündeminde, hangi bilimsel araştırmaların yapıldığının, stratejilerin belirlendiğinin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının misyonlarının net bir şekilde ortaya konulmasına büyük katkı sağlayacaktır. farkındalık ve operasyonel faaliyetler açısından her bireye ne olduğu ifade edilir. Düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“KONYA İÇİN ARI GİBİ ÇALIŞIYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya sanayisi için, ülke kalkınması, sanayinin gelişmesi ve istihdam için çalıştıklarını söyleyerek konuşmasına başladı. Bakan Kurum, iklim değişikliği konusunun Türkiye’yi derinden etkilediğine işaret ederek, “Tarihin her döneminde konumu ve kültürel zenginliği ile ilim ve irfan merkezi Konya’mıza baktığınızda; Bilimin, sanatın, eğitimin, araştırmanın ve üretimin yeri olmuştur. Ülkemizin geleceğe yürüyüşü için her türlü imkanı sağlamıştır. Bozkırdan yükselen bu ses kadim başkentimiz Selçuklular dönemine baktığınız zaman aslında çevreyi, doğayı ve insanı merkezine alan koruma hassasiyetiyle çalışmalarını o günden bu yana bitmeyen bir güçle sürdürmektedir. ”

“TÜRKİYE OLARAK BİZ; BİZ DÜNYANIN VİCDAN DURAĞIYIZ, RAHMET ADASIYIZ”

Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Medeniyetimizin yükseldiği Konya ve diğer şehirlerdeki tabiat ahlakı, yüzlerce yıldır tüm insanlık alemine örnek olmuştur. Atalarımız ve biz tarih boyunca hep bu duygularla hareket ederken, içtiğimiz su, bastığımız toprak, soluduğumuz hava ne yazık ki köklü bir değişime uğruyor. Şehirlerimiz; Şiddeti her geçen gün artan sıcak hava dalgası, kuraklık ve sel gibi afetlerle karşı karşıyadır. Her yıl, dünyadaki her 20 böcek ve omurgalı türünden birinin nesli tükeniyor. Bu ekosistemler azaldıkça toprağımız kuruyacak, tarımsal çalışmalarımız azalacak, havamız solunamaz hale gelecek. Burada Konya’da kuraklık ve yer altı sularının çekilmesi nedeniyle oluşan obrukların sayısı 2 bin 500’ü geçti. Konyamız göllerini, suyunu toptan kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Enstitümüzün Konya’da kurulması bu anlamda çok anlamlı, değerli ve kıymetli bir adım olmuştur. Biz Türkiye olarak; ‘Biz dünyanın vicdan istasyonuyuz, rahmet adasıyız’ Bunun için gerekeni yapıyoruz çok şükür. Çünkü burası bizim ortak konutumuz. Bu evin, ülkemizin, insanımızın geleceği için üzerimize düşeni yapıyoruz; hepimiz gece gündüz çalışıyoruz”

“TÜRKİYE’NİN İLK SIFIR ATIKLI SANAYİ SİTESİNİ KONYA’DA KURUYORUZ”

Yeşil Kalkınma Devrimi’nin temel parametrelerinin başında yeşil sanayi, saf güç ve teknolojinin geldiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Bu anlamda Konya’da yenilenebilir enerji uygulamaları ve Türkiye’nin ilk sıfır atık sanayi sitesini kuruyoruz. yeşil altyapı uygulamaları. Şu anda bu vaka çalışmasını ülkemizin 29 iline yayıyoruz. Güç kaynaklarının tükenmekte olduğu bu çağda, saf elektrik üretimi hem stratejik hem de yaşamsal değere sahiptir. Türkiye olarak güç dönüşümü, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında büyük bir başarı öyküsü yazıyoruz. Toplam meclis gücü içinde yenilenebilir enerjide %54,3 paya sahip olan ülkemiz bu alanda dünyada 12., Avrupa’da 5. sırada yer almaktadır. Enerji üretim kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz. Bu amaçla, karbon salınımını azaltarak Yeşil kalkınma devrimine katkı sağlamak amacıyla Konya Karapınar’da faaliyete geçen Güneş Enerji Santralimiz, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olacaktır. Toplamda 3 bin kişiye istihdam sağlayan Karapınar GES tamamlandığında güneş enerjisinin elektrik üretimimizdeki payı yüzde 20’ye çıkacak. Enstitümüzün ülkemizin yeşil sanayisine, saf teknolojisine ve saf elektrik üretimine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kenya’mız bunu hak ediyor. Genel liderimiz, başkanımız her zaman partimizin davasının arkasında durmuştur. Sadık hareket ettiler. Tüm bakanlarımız, milletvekillerimiz ve belediyelerimiz onlara hizmet etmek için gece gündüz demeden bu hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Pak Power, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nün Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Devrimi’ne en güzel şekilde hizmet etmesini diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARAK ÇALIŞIYORUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın büyük bir değişim ve dönüşümden geçtiğini ve bu değişimin en değerli tetikleyicilerinden birinin iklim değişikliği krizi olduğuna değindi. Bakan Varank, ilgili bakanlıklar olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, “Türkiye dünya ile kıyasladığınızda bu konularda farkındalığı en yüksek ülkelerden biri. alanlar. İnşallah yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla emisyonların düşürülmesi ve Türkiye’nin daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir ülke olması yolunda güzel sonuçlar alacağız. Bugün duyurusunu ve tanıtımını yaptığımız enstitü, Türkiye’de bu alanda yapılacak çalışmaların en önemli oyuncularından biri olacak” dedi.

“ENSTİTÜYÜ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ YAPACAĞIZ”

Bakan Varank, bu çalışma için neden Konya’yı seçtiklerini şu sözlerle açıkladı: “Özellikle buradaki iklim şurasından sonra ve Konya’nın özel konumundan dolayı sadece Türkiye’de değil aslında burada da bir enstitü kuracağız; Dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getireceğimize inanıyoruz. Bu yüzden özellikle Konya’yı seçtik”

“Konya şu anda sanayide bir numaralı illerden biriyse, Konya tarımda bir numaralı illerden biriyse, beş üniversitesi, Ar-Ge merkezi ve teknoparklarıyla teknolojide bir numaralı şehir olma yolunda hızla ilerliyorsa” , İnşallah bu alanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bakan Varank konuşmasına devam ederek, “Yeter ki bir olalım, beraber olalım, ay-yıldızlı Albayrak’a hizmet sevdasında olalım. Umarım üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yoktur. Bu çalışmada emeği geçen başta Murat Kurum Bakanımız olmak üzere tüm arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ve İklim Değişikliği Lideri Solak, Türkiye’nin yeşil kalkınmasında iklim değişikliği odaklı çalışmalar yürütecek olan TÜBİTAK Pak Güç, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü İşbirliği Protokolünü imzaladı işlem.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort